De Kraaghagedis

De kraaghagedis komt alleen voor in noordelijk Australië en zuidelijk Nieuw-Guinea. Ze leven in tropische temperaturen in half open gebieden, waar ze veel in bomen zitten. Ze komen op de grond om voedsel te zoeken of om territoriale conflicten uit te vechten. Deze hagedissen eten graag insecten, maar ook andere dieren zoals spinnen en kleine zoogdiertjes.

De kraag van de kraaghagedis dient om vrouwtjes te imponeren en om vijanden af te schrikken. In rust is de kraag niet meer dan wat huidflappen die over de schouders en rug van de hagedis liggen. Als de kraag op staat heeft deze een diameter van 30 cm. Wanneer de kraag gespannen is, staat de bek van de hagedis automatisch open. Daarnaast richt de hagedis zich ook nog eens op en maakt hij harde geluiden, waardoor hij een schouwspel is van indrukwekkende boodschappen. Als dat allemaal niet helpt om een vijand te verdrijven, rent de kraaghagedis heel hard weg. Hij rent dan met behulp van alleen zijn twee achterpoten. Zodra hij kan, vlucht hij een boom in. 

Kraaghagedissen komen voor in verschillende kleurschakeringen. Deze kleuren zijn vaak aangepast aan de plek waar de hagedis leeft. Zo zijn hagedissen die meer op droge klei leven vaak wat roder en lichter van kleur, en zijn hagedissen die in meer beboste gebieden leven meestal donkerder en grijs/bruin van kleur.

Voor wat voor diensten is dit dier geschikt?

  • Educatieve presentaties (scholen / scouting)